Sfaturi pentru a combate somnul la volan

Una dintre cele mai importante cauze care produc accindentele rutiere este somnul la volan, pentru a evita acest lucru este important sa se acorde o atentie deosebita din partea tuturor soferilor

A ramane tot timpul drumului concentrati la condusul in siguranta este una dintre cele mai mari preocupari ale camionagiilor care transporta marfa si conduc noaptea, este dificil sa stai tot timpul treaz noaptea in timpul condusului.

Am pregatit cateva recomandari pe care le puteti pune in aplicare imediat pentru a combate somnul la volan

Programati din timp opririle

Daca aveti rute lungi dar cu opriri scurte pentru livrarea marfurilor, atunci planificati din timp opririle, faceti un calcul aproximativ cu timpul petrecut la fiecare livrare.

Este important sa faceti opriri pentru a va odihni si nu obosi sau deveni somnorosi la volan pentru ca si capacitatea de a reactiona in situatii extreme va fi afectata.

Nu uitati ca cel mai important lucru este ca dvs, masina si ce marfa transportati trebuie sa ajunga in siguranta la destinatie.

Odihneste-te si dormi bine inainte cu o noapte

Dormiti cel putin 8 ore cu o noapte inainte, pentru ca orice timp pierdut poate duce la accidente nedorite.

Faceti patul din cabina de condus cat mai confortabil cu putinta, sa fie ca patul de acasa, curat cu cearceafuri noi, perne curate. Pentru un somn cat mai profund cautati sa parcati masina intr-un loc sigur ( in parcarile de tir, parcare benzinarii, etc)

Este indicat ca atunci cand plecati la drum sa va treziti cu cel putin 1 ora inainte pentru a lasa corpul si organismul sa isi intre treptat in functiune, daca este posibil o baie fierbinte inainte este recomandata.Serviti un mic dejun corespunzator, apa nu trebuie sa va lipseasca sub nici o forma.

Daca plecati la drum dupa amiaza sau spre seara, este recomandat sa dormiti cel putin 5 ore inainte, apoi pe transeu faceti cel putin o oprire la fiecare 2 ore, cum camionul are nevoie de intretinere asa si corpul uman are nevoie de odihna.

Daca exista posibiliatea de a alege cand anume sa plecati in cursa, cel mai indicat moment este dimineata inainte de rasaritul soarelui sau dupa amiaza dupa orele 14.00, daca trebuie sa plecati noaptea ramaneti concentrati si atentie mare la drum.

Reimprospatați-va constant 

Daca afara este cald,bea apa cat mai multa, racoreste pornind aerul conditionat sau opreste si spala-te cu apa rece pe fata, aceste lucruri iti vor da o mai mare energie si riscul de somn va disparea.

Atentie la medicamente

Daca luati medicamente asigurati-va ca aveti recomandarea doctorului pentru ca unele medicamente provoaca somnul, altele afecteaza capacitatea de concentrare sau reactie.

Desi poate la prima vedere poate parea o idee proasta in realitate este eficienta si anume de a pune muzica care nu va place in mod deosebit, eventual si dat un pic volumul mai tare

Atunci cand simtiti ca vine somnul,puteti deschide geamul sa intre aer rece sau vant puternic pentru ca va ajuta sa ramaneti treaz.

Nu incerca niciodata sa lupti cu somnul pentru ca vei pierde si atunci pot exista consecinte grave atat pentru tine cat si pentru ceilalti.

Chiar daca somnul la volan poate fi combatut, cand oboseala te ajunge, opreste masina si odihneste-te sau culcate-te.

Urmati sfaturile expuse mai sus si veti avea doar de castiga.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button