Piata de Cereale din Romania,impactul si potentialul

Piața de cereale din Romania are o mare importanta pentru intreg sector agricol si contribuie semnificativ la economia țarii.

Cerealele sunt  o componenta esențiala a alimentației umane și a hranei pentru animale, jucand un rol crucial in industria agroalimentara și in comerțul internațional

Cultura cu cel mai mare impact

Dintre cerealele care au un impact semnificativ pe piața din Romania, se evidentiaza fara doar si poate graul. Pentru ca el este considerat una dintre cele mai importante culturi cerealiere, datorita polivalentei și a utilizarii sale extinse in industria alimentara si nu numai.

Romania are condiții favorabile pentru cultivarea graului, cu terenuri fertile și un climat adecvat. Producția de grau acopera atat nevoile noastre interne, cat și cele de export, ceea ce face din aceasta cultura una dintre cele mai importante din agricultura romaneasca.

Romania in 2022 a ocupat locul 4 la nivelul Uniuni Europene cu peste 9.1 mil tone productie la peste 2.1 ha cultivate.

Cel mai bun randament

In ceea ce privește randamentul, porumbul se remarca ca una dintre cele mai productive culturi de cereale din Romania.

Porumbul beneficiaza de o cerere ridicata de consuma atat in industria alimentara, cat și in cea pentru hrana animalelor. Porumbul are un randament ridicat pe unitatea de suprafața cultivata și rezista bine la diverse condiții de sol și clima.

De asemenea, tehnologiile moderne de cultivare și noile varietați de porumb au contribuit la creșterea randamentelor și la consolidarea primei poziției a Romaniei pe piața producatorilor de porumb din Uniunea Europeana in 2021 cu peste 14 mil de tone producatie la aproximativ 2.5 mil Ha cultivate.

Principalele cereale exportate

Romania se bucura de o poziție favorabila pe piața internaționala a cerealelor și este un exportator important in regiune.

Printre principalele cereale exportate se numara graul, porumbul și orzul. Graul romanesc este recunoscut pentru calitatea sa superioara și este exportat in diverse țari, inclusiv in statele membre ale Uniunii Europene și in alte țari din afara Uniunii Europene.

Porumbul romanesc, datorita randamentului sau ridicat și calitații superioare, este exportat in special in statele vecine și in țarile din Europa de Sud-Est. Orzul este, de asemenea, un produs important in exporturile Romaniei, fiind folosit in principal in industria berii dar si pentru hrana pentru animale.

Piața de cereale din Romania este in continua dezvoltare și are o serie de oportunitați pentru agricultori și pentru economia naționala in ansamblu.

Pe langa grau, porumb și orz, exista și alte culturi de cereale cu impact semnificativ pe piața:

Ovazul, a caștigat popularitate in ultimii ani pentru ca ofera destule beneficii pentru sanatate și diferitelor utilizarilor in industria alimentara.

Ovazul are un conținut ridicat de fibre și proteine și poate fi folosit in produse de panificație, cereale pentru micul dejun sau hrana pentru animale.

Secara este o alta cultura importanta pentru agricultura romaneasca, aceasta se cultiva in special in zonele cu clima mai aspra și soluri mai sarace. Secara are o adaptabilitate crescuta la condițiile dificile și necesita mai puține inputuri agricole, ceea ce o face atractiva pentru multi dintre fermieri romani.

Un alt aspect ce trebuie consemnat pentru piata de cerereale din Romania este trecerea treptata catre cultivarea ecologica și sustenabila.

Din ce in ce mai mulți fermieri si agricultori romani opteaza pentru metode de producție prietenoase cu mediul inconjurator, folosind ingrașaminte naturale, evitand pesticidele și in acelasi timp promovand biodiversitatea in culturile lor agricole.

Totodata este important sa menționam ca fluctuațiile prețurilor la nivel mondial pot avea un impact semnificativ asupra pieței de cereale din Romania. Schimbarile politice, condițiile climatice extreme sau productiile din alte regiuni ale lumii pot afecta cererea și oferta de cereale, influențand astfel exporturile și prețurile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button