Pentru a creste eficienta si productivitatea in acest domeniu, producatori de cereale cauta mereu solutii pentru a evita pierderile de cereale cauzate de transport.
Mai jos am pregatit pentru tine cateva sfaturi pentru a obtine rezultate cat mai bune in transportul de cereale
O planificare a transportului cat mai buna
Transportatori de cereale se confrunta cu mari probleme din cauza lipsei autostrazilor din Romania iar acolo unde exista sunt multe zone cu probleme aparute dealungul timpului si nereparate in timp. Aceste conditii nefaste cresc costurile de transport in medie cu 15-20%.
Probabil ati observat ca atunci cand este sezonul de traieris, pe mai toate drumurile,sosele se observa pe jos cereale care au cazut din camioane, pentru a se evita astfel de situatii este necesar ca transportatorul sa aiba camioanele cat mai bine sigilate,prelatate, etc. pentru a nu se pierde pe timpul transportului cereale, pentru ca in final toate partile implicate vor avea de pierdut din punct de vedere material.
In pregatirea unui transport de cereale, cei responsabili cu logistica trebuie sa stabileasca ce camion va pleca, ce marfa va transporta pentru ca fiecare tip de cereale are o caracteristica speciala, mod de ambalare (vrac, paletat, sac, etc)
Ruta care se alege pentru transportare este foarte importanta pentru intreg proces de transport.
In procesul de productie al cerealelor, recoltarea este una din cele mai importante etape si ajuta la asigurarea unui produs de calitate finit.
Daca recoltarea nu este facuta corespunzator poate duce la pierderi de cereale.
Pentru a evita pierderile,producatorul trebuie sa detina sau sa inchirieze masini si utilaje pentru ca operatiunile sa se faca fara nici un fel de intarziere, sa se asigure ca toate autovehiculele au reviziile complete, nu au nevoie de reparatii, nu sunt stricate si pot pleca oricand intr-o cursa de transport cereale.
Un alt pas important care trebuie realizat corespunzator pentru a evita pierderile de cereale este depozitarea lor care trebuie efectuata cu respectarea tuturor regulilor de colectare, curatate, uscare. Un control amanuntit impotriva insectelor sau a altor factori externi de orice natura este recomandat pentru a evita pe viitor compromiterea cerealelor.
Depozitarea cerealelor in silozuri poate avea castig pe termen lung, producatorul poate astepta momentul oportun din piata pentru a vinde cerealele la un pret mult mai bun decat atunci cand a recoltat si deobicei pretul de vanzare este mai scazut dar asta depinde de foarte multi factori si nu este o regula.
Conditiile de transport si depozitare sunt parte importanta din procesul de recoltare a cerealelor. Daca se acorda o importanta logisticii si gestionarii corecte poate duce in final doar la reducerea pierderilor de cereale si o mai mare productivitate.
