Cum sa conduci camionul pe ploaie

Conducerea camionului de marfa pe ploaie este o provocare pentru fiecare sofer in parte.

Carosabilul umed, vizibiliatea foarte scazuta,conditiile proaste de drum din Romania fac conducerea unui camion care transporta marfa sa fie o provocare pe timp de ploaie.

In aceste momente meteorologce nefavorabile,soferul trebuie sa acorde o atentie sporita condusului,iar pentru acest lucru ti-am pregatit cateva sfaturi pentru a conduce in siguranta masina pe timp de ploaie

Incetineste

Riscul de accidente creste atunci cand viteza este mare indiferent daca astfaltul este umed sau uscat, dar atunci cand afara ploua este indicat sa incetiniti inca de la primele picaturi de ploaie pentru ca contactul lor cu murdaria prezenta deja pe astfalt il face sa devina alunecos. Daca ploaie devine constanta, pericolul ramane ridicat.

Atunci cand ploua, vizibilitatea scade iar la viteze mari apa ploii loveste tare parbrizul ceaa ce duce la scaderea eficientei stergatoarelor.

Nu utilizați faza lungă

Foarte multi soferi folosesc atunci cand ploua faza lunga, crezand ca ii ajuta, dar se inseala, folosirea fazei scurte pe autostrazi este obligatorie chiar daca afara nu ploua.

Faza lunga este neplacuta pentru ceilalti soferi din trafic si scade vizibilitatea in conditiile de ploaie sau ceata

În condiții de ploaie, condițiile de vizibilitate se înrăutățesc mult. Fie din cauza excesului de apă de pe parbriz, fie prin formarea de ceață.Folositi luminile de ceata fara nici un fel de probleme.

Nu faceți mișcari bruste

Conducerea tirului de marfa pe ploaie necesita o mare atentie, mergeti cu viteza redusa, fara franari bruste pentru ca exista riscul de derapaje din cauza carosabilului umed.

In situatie in care trebuie sa reduceti viteza, tineti ferm de volan,apasati treptat pe frana pentru a tine sub control autovehiculul.

Porniți aparatul de aer condiționat

Atunci cand afara ploua, umiditate si temperaturile scazute fac ca geamurile camionului sa se estompeze si atunci aveti nevoie sa porniti aerul conditionat al masini pentru a dezgheta geamurile si pentru a mentine vizibilitatea la cele mai bune cote.

Evitați depășirile

Depasirea pe ploaie este una din cele mai riscante manevre pe care le puteti face, asigurati-va daca vreti sa faceti o depasire ca are loc fara riscuri.In ploaie cu o vizibilitate mica, precautia in depasiri trebuie dublata.Inainte de a incepe menevrele de depasire asigurativa ca este necesara in acel moment, daca nu, lasati pe mai tarziu cand conditiile favorabile vor aparea pe traseu.

Păstrați distanța de siguranță față de alte vehicule

Pe timp de ploaie evita sa mergi langa alte vehicule, pastreaza o distanta de minim 15-20 metri fata de vehiculul din fata ta, cu cat distanta este mai mare cu atat scade riscul de accidente.

Conducerea unui camion de transport marfa pe timp de ploaie necesita atentie si grija, nu abuza de viteza si fii concentrat la drum

Foarte important: Daca nu incetiniti atunci cand ploua, nici unul din sfaturile de mai sus nu va fi eficient.

Daca sfaturile de mai sus le crezi utile,distribuie acest articol catre soferi pe care ii stii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button