Ce reprezinta transporturile agabaritice

Transporturile agabaritice sunt acele produse de mari dimensiuni, foarte grele sau cateodata cu forme iesite din comun pe care un om obisnuit nu le vede prea des sau poate chiar deloc.

Daca vreodata vi sa intamplat sa vedeti un astfel de transport cu siguranta ati ramas uimiti, v-ati oprit in loc sa urmariti intreaga desfasurare “de forte”

Aceste tipuri de utilaje/scule/produse nu se pot transporta prin metodele cunoscute, ele necesita pe langa un vehicul mare de transport si anumite echipamente speciale care sa faca transportul sigur, transporturile de acest gen nefiind ceva obisnuit si comun au nevoie de autorizatii speciale emise de primarie, politie, pompieri, ministerul de resort pentru a urma un anumit traseu (la anumite transporturi strazile pe care circula autovehicul de transport sunt blocate pentru restul masinilor) la anumite ore, noaptea intre orele 22.00 si 06.00

Multe asemenea operatiuni sunt asistate de politie, chiar si pompieri daca se transporta ceva ce poate lua foc in urma unui accident nedorit si neprevazut.

Transporturile sunt realizate cu ajutorul camioanelor grele, care sunt special realizate pentru a putea transporta incarcaturi grele si mari.

In Romania, transportul agabaritic este reglementat de OG nr. 43 din 28.08 1997, si transporturile trebuiesc autorizate printr-o procedura cunoscuta ca AST (Autorizația Speciala de Transport)

Pentru a efectua astfel de transporturi cel care efectueaza operatiunea trebuie sa plateasca o taxa suplimentara in functie de mai multi factori ca: greutate, dimeniune, distanta parcursa, etc

Efectuarea transportului se poate face doar in zilele de L-V intre orele 22.00-06.00, mai putin in zilele de sarbatori legale, prin exceptii se pot efectua transporturi agabaritice cu acordul administratorul drumului in conditiile stabile prin ordinului ministrului de resort.

In functie de dimensiunile autovehicului(lungime,latime, inaltime) masa de greutate, transportul trebuie sa fie insotit de una sau 2 masini iar in cazul in care masa totala depaste 80 tone si de masina de politie.

Masinile de insotire trebuie sa respecte anumite conditii de dotare care sunt stabilite prin ordin al Ministrului de transport.Abaterile se pedepsesc conform prevederilor legale prevazute.

Pe vehiculul care efectueaza operatiunea de transportare trebuie sa aiba obligatoriu dispozitive luminoase de semnalizare, pe cabina sau in spate sa aiba inscriptionat: Transport Exceptional sau Atentie Gabarit depasit!!! + alte accesorii care sa fie vizibile pentru ceilalalti participant la trafic, pentru mai multe informatii despre toate procedurile care trebuiesc respectate pentru a efectua un astfel de transport cu respectarea tuturor legilor din Romania, consultati si Ordin nr. 356 din 4 mai 2010.

Transporturile agabaritice sunt o parte importanta a industriei logistice si ocupa un rol bine definit in transportul de marfuri grele.

Daca doriti sa efectuati un astfel de transport pentru compania dvs, nu exitati a ne contacta pentru a ne comunica ce anume doriti sa transportati si noi pregatim in cel mai scurt timp o oferta pentru dvs.

Puteti suna la numarul afisat pe siteul nostru conditrans.ro sau trimite un mesaj prin formularul de contact. Sunteti disponibili in orice moment pentru a efectua orice tip de transport doriti sa il faceti pe teritoriul Romaniei!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button