Ce este o macara?

O macara este un utilaj de capacitate mare care este utilizat pentru a ridica sau muta sarcini grele, masini mari,materiale, marfuri, etc.

O macara este folosita in mai toate domeniile de activitate de la constructii pana la incarcare de marfuri/materiale, in porturi,etc.

Oricine a vazut o macara lucrand pe un santier acolo unde se construieste un mall,un cartier rezidential,cladiri de birouri,constructii inalte,etc.

Macaralele sunt diferite de alte utilaje de construcții,pentru a functiona nu au nevoie de alte utilaje sau putere.

Spre exemplu excavatorul, buldozerul sau tractorul necesitau o anumită formă de putere,fie că este vorba despre petrol sau gaz.

Cele mai multe echipamente/utilaje de constructie au aparut dupa anii 1900, dar macaraua este prezenta in vietile oamenilor inca din antichitate, in diferite forme de prezentare care au evoluat dealungul timpului pana in forma care o stim cu toti in ziua de azi.

Componentele de bază ale unei macaralei:

Brațul este partea cea mai recunoscută din componenta unei macarale, aceasta poate fi fie telescopic, fie fixa. 

Aceasta piesa are o varietate de roluri in functie de modelul de macara.

Scopul principal al brațului este ridicarea, mutarea și poziționarea materialului.

Jib-ul unei macarale este structura de tip zabrele atașată la capatul brațului de care am scris mai sus.Acesta ajuta la reducerea greutatii pe care o adauga in partea din fata a bratului, jibul este fixat in lungime si el nu poate fi extins sau retras.

Scopul principal al acesti componente este acela de a ajuta sa mentina materialul cat mai departe de suportul principal al macaralei in asa fel incat sa nu fie lovit in timpul miscarii/manevrarii.

Angrenajul Rotex este mecanismul de sub cabina macaralei, aceasta componenta permite cabinei si bratului sa se roteasca de la dreapta la stanga si invers,care este o miscare importanta pentru ca macaraua sa funcioneze.

Contragreutati, acest cuvant descrie foarte clar rolul lor si anume sa contracareze greutatea din fata macaralei in timp ce ea ridica diverse obiecte, astfel contragreutatile previn rasturnarea macaralei si in acelasi timp ele ajuta si la stabilitatea utilajului.

In piata exista modele care au contragreutati reglabile pentru a se potrivi cat mai  bine cerintelor celor care le achizitioneaza si folosesc intr-un anume domeniu de activitate.

Spre exemplu la macarale turn, contragreutatea este la capatul bratului.

Stabilizatorii poate cea  mai importanta piesa pentru siguranta macaralei, rolul lor este acela de a furniza suport suplimentar, ei distribuie sarcina macaralei pe o suprafata destul de mare pentru ca macaraua sa nu devina instabila si sa se rastoarne.Aceste componente vitale unei macarale au rolul fie sa indeplineasca fie sa depaseasca cerintele de greutate ale macaralei.

Ce trebuie de stiut este ca stabilizoarele nu compensează terenul instabil, macaralele trebuie sa fie asamblate pe un teren ferm, nivelat suficient si cat mai bine drenat.

Cablu din oțel armat, pentru ca o macara sa se ridice si sa se miste efectiv are nevoie de un fel de fir sau de frânghie pentru a face ridicarea propriu zisa iar in acest caz acest material este un cablu din otel armat,care sunt reziste la coroziune, au puncte de rupere extrem de mari, sunt puterniv armate.

Carligul, pentru ca macaralele sa poata fi folosite la sarcinile pentru care au fost create au nevoie de o modalitate de atasarea a materialelor de ea, iar cel mai bun mod de a face posibil acest lucru este printr-un carlig care are un sistem de prindere de siguranta pentru a prevenit ca materialul transportat sa nu se desprinda din carlig.

Aceste carlige sunt fabricate din fier forjat sau otel si sunt tratate termic si forjate pentru a face carligul cat mai puternic si rezistent in timp.

automacara, macarale condi trans

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button